De mug en de kaars

Dinsdag 13 juni heb ik mijn proefschrift getiteld De mug en de kaars. Vriendschap en liefde in alba amicorum van adellijke vrouwen uit de Noordelijke Nederlanden 1575-1640 cum laude verdedigd.

Op dezelfde dag is het boek De mug en de kaars. Vriendenboekjes van adellijke vrouwen 1575-1640 verschenen bij uitgeverij Vantilt. Het boek is geen één op één overname van mijn proefschrift. Waar het proefschriftmanuscript uit vier delen bestaat, heb ik deel 1 hieruit voor het boek geschrapt en herschreven tot één compact hoofdstuk. Het boek bestaat dan ook uit drie in plaats van vier delen. Ook de rest van het proefschrift is bewerkt om aan te sluiten bij een breder publiek en op diverse plaatsen ingekort.

Een ander belangrijk verschil tussen de twee manuscripten is dat de bijlagen van het proefschrift niet gepubliceerd zijn. Het proefschriftmanuscript bevat de onderstaande bijlagen die binnenkort, indien mogelijk, online gepubliceerd zullen worden. Geïnteresseerden in de inhoud van deze bijlagen kunnen tot die tijd contact met mij opnemen.

1. Fragmentgenealogieën van de albumbezitsters
2. Tabel gegevens albumbezitsters
3. Tabel gegevens alba amicorum
4a. Gedateerde inscripties gehele corpus per jaar
4b. Gedateerde inscripties per album
5a. Verantwoording tellingen hoofdstuk 4
5b. Talen in vrouwenalba
5c. Talen in vrouwenalba schema
6. Acrosticha
7. Wordclouds album Catharina van Eck

Naar aanleiding van mijn promotie mocht ik bij verschillende radioprogramma’s vertellen over mijn onderzoek. Ik was onder andere te gast bij BNR Nieuwsradio, Radio 5de Taalstaat (radio 1), Opium  (radio 4) en NH Lunchroom (uitzending 29 juni, vanaf ca. 13:10u) (Radio Noord Holland). Daarnaast schreven o.a. De Gelderlander, de VolkskrantTrouw, De Telegraaf het Friesch Dagblad, het Katholiek Nieuwsblad, het Nederlands Dagblad en De Twentsche Courant Tubantia en Opzij over mijn onderzoek. De Volkskrant maakte tevens een mooi filmpje.

Een eerste recensie van het boek verscheen op neerlandistiek.nl.

Schermafbeelding 2017-06-28 om 12.47.27