Verschenen: De Leeslijst (Vantilt)

LeeslijstDeze maand verscheen bij uitgeverij Vantilt De Leeslijst. 222 werken uit de Nederlandstalige literatuur. Het boek is in eerste instantie bedoeld voor eerstejaarsstudenten Nederlandse taal en cultuur, maar tevens om álle literatuurliefhebbers (opnieuw) kennis te laten maken met 222 werken uit de Nederlandse en Vlaamse letterkunde van de middeleeuwen tot nu: van de Wachtendonkse psalmen tot Gerjon Gijsbers nog te verschijnen Aan gort.

De redactie van De Leeslijst was in handen van Nina Geerdink, Jos Joosten en Johan Oosterman en de bijdragen zijn van de hand van auteurs die allen verbonden zijn of waren aan de opleiding Nederlandse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit: Lieke van Deinsen, Jeroen Dera, Anja de Feijter, René Gabriël, Nina Geerdink, Roeland Harms, Fieke de Hartog, Lotte Jensen, Bas Jongenelen, Jos Joosten, Judith Kessler, Ted Laros, Alan Moss, Jos Muijres, Johan Oosterman, Esther Op de Beek, Sophie Reinders, Floor van Renssen, Koen Rymenants, Cleo Schatorjé, Rob van de Schoor, Tom Sintobin en Janneke Weijermars.

De Leeslijst is niet bedoeld als (canon)boek met “boeken die iedereen gelezen moet hebben”, maar om de lezer in aanraking te laten komen met literaire werken die een bijzonder rol spelen in het onderwijs en/of het onderzoek van de Nijmeegse stafleden. Deze subjectieve selectie brengt, aldus de recensie in Trouw van 22 augustus, ‘leven in een leeslijst’. De lemma’s zijn volgens datzelfde dagblad bovendien ‘rijk geillustreerd en smakelijk geschreven, met kennis van zaken’. Op Neder-L werd het boek eerder al positief besproken door Marc van Oostendorp: ‘Het is het soort boek waardoor je zin krijgt je baan op te geven. Wie het uit heeft, wil niets anders dan onderdak vinden bij een weldoener en dan alleen nog maar te lezen.’

Zelf schreef ik voor De Leeslijst bijdragen over het Wilhelmus, D.V. Coornherts Zedekunst dat is wellevenskunst, P.C. Hoofts Emblemata Amatoria, Roemer Visschers Sinnepoppen, Mattijs van der Merwedes Uyt-heemsen oorlog ofte Roomse min-triomfen, Jan Luykens Duytse lier en Hieronijmus van Alphens Kleine gedichten voor kinderen. 

Op Tzum is de gehele lijst van 222 werken en auteurs (chronologisch) te raadplegen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s